Skip to main content

Ziekte en bedrijfsarts

Voor problemen met de opleiding zelf kun je meer lezen op klachten en geschillen.

Begon je heel energiek en enthousiast aan de opleiding en heb je steeds meer het idee dat die energie opraakt? Dat die ene patiënt die je vandaag extra moet zien, écht de druppel is. Klaag je veel naar je omgeving over hoe zwaar het allemaal is? Of heb je twijfels of je wel goed hebt gedaan aan deze beroepskeuze? Dan kan het zijn dat je eigenlijk te maken hebt met overbelasting.

Burnout

Je hoeft je dan niet alleen te voelen, want volgens een recente peiling onder ziekenhuis aios zijn er heel veel aios met klachten van burnout, zie het rapport van de Jonge Specialist, en het artikel erover in medisch contact. Een kwart van de aios heeft klachten van uitputting en velen ervaren moeite met de werk-privé balans. Ook in een peiling onder onze eigen leden eind 2015/begin 2016 blijkt er veel behoefte te zijn aan een steuntje in de rug, zoals een training werk/prive (45%) of training time management (41%).

Dus heb je het gevoel op je tenen te lopen? Dan ben je niet alleen. Maar het is wel belangrijk om hier tijdig iets aan te doen!

Gaat het niet meer?

Als het echt niet meer gaat, dan is het goed je te melden bij onze werkgever. Hier kun je je ziek melden. Lees in het verzuimprotocol hoe je zelf contact kunt opnemen met de bedrijfsarts. Dit kan ook al zonder dat je je ziek gaat (of wil) melden. De bedrijfsarts kijkt samen met jou naar een oplossing voor werkonderbreking en/of werkhervatting. Ook voor andere regelingen over verzuim en wat je rechten en plichten lees je het verzuimprotocol van de SBOH.

PIT-STOP

Een oplossing vanuit de bedrijfsarts kan zijn om deel te nemen aan de cursus PIT-stop (over Gedrags- en communicatie- interventies gericht op effectief functioneren) of individuele coaching te volgen. Meer informatie over de PIT-stop vind je hier.

MOVIR

Een andere mogelijkheid voor het inschakelen van individuele coaching is via onze arbeidsongeschiktheidsverzekering Movir. Zij bieden je via een professioneel netwerk van coaches (dus vaak wel eentje redelijk bij jou in de buurt) maximaal 6 gesprekken/ jaar gratis aan! Ook deze coaches zijn vaak gespecialiseerd in WO-opgeleide jonge mensen die tegen hun eigen grenzen aan lopen. Zie voor meer informatie de Movir- site.